Gap year - a year without studying?

9/22/2016

That's what I was thinking when I decided to defer the starting date of my studies from September 2016 to September 2017. I thought I'll just live and enjoy my life and work even though I don't really count au pairing as a real job. It is a job, you have to do it every day, but it's something I enjoy so much that it doesn't feel like I'm really working. Of course I'm exhausted and tired at least once a week, but it doesn't mean it feels like a job. And this is what I want my future jobs to be like - a job that I can enjoy. But anyway, it's not what I wanted to talk about. Studying is the topic of today.

Välivuosi = vuosi ilman opiskelua. Niin minä ajattelin, kun päätin lykätä opintojen aloitusta syyskuulta 2016 syyskuulle 2017. Ajattelin, että tulen vaan nautiskelemaan elämästäni ja työskentelemään, vaikken oikeastaan laskekaan au pairiutta oikeaksi työksi. Se on työ, se täytyy hoitaa joka päivä, mutta jollain tapaa nautin siitä niin paljon, etten tunne tekeväni töitä. Toki olen rättiväsynyt vähintään kerran viikossa, mutta se ei tarkoita, etten pitäisi työstäni. Ja sellaisia tahdon työpaikkojeni olevan tulevaisuudessakin - hommaa, josta oikeasti nautin. En kummiskaan halunnut puhua tänään työskentelystä, vaan opiskelusta.
I thought I won't be studying for a year. No school, no homework, no essay writing, no reading (except just for fun), nothing. And that's what I felt like some time ago - I didn't want to study for a year after finishing IB. But now it all has somehow changed. 

Ajattelin, etten tule opiskelemaan vuoteen. Ei koulua, ei kotiläksyjä, ei esseiden kirjoittamista, ei lukemista (muuten kuin huvin vuoksi), ei mitään. Ja niin tunsin vielä jokin aika sitten - en halunnut opiskella vuoteen sen jälkeen, kun olin saanut IBn pakettiin. Mutta nyt se kaikki on jotenkin muuttunut.
I found myself missing school, missing studying, and missing learning new things. It might sound crazy - you would think that you'd like to have a pause from studying after 12 years of school. But suddenly when there's no need to study I want to do it. I found myself buying a novel in German. I suddenly started to use an app called Duolingo again. My mission is to keep learning German during this year and I have many German friends here - hopefully I'll be able to have a simple conversation with one of them in a few months. Someone else could attend to a language course of English but I don't find it necessary. I'm here to learn the everyday English and I don't need a course for it, I think I'm already fluent enough and I'm going to live in an English speaking country anyway for the next years. So I chose German.

Huomasin, että ikävöin koulua, ikävöin opiskelua ja ikävöin uuden oppimista. Se voi kuulostaa vähän hullulta, sillä kai sitä nyt kahdentoista kouluvuoden jälkeen tahtoo pitää pienen paussin? Mutta yhtäkkiä, kun ei tarvitse opiskella, haluan tehdä niin. Ostin saksankielisen romaanin. Yhtäkkiä innostuin käyttämään Duolingo-nimistä sovellusta uudestaan. Otin missioksi jatkaa saksan opiskelua tänä vuonna. Mulla on täällä monta saksalaista kaveria - jospa olen kykeneväinen simppeliin keskusteluun saksaksi muutaman kuukauden päästä. Joku muu voisi osallistua englannin kurssille, mutten usko sen olevan tarpeellista minulle. Olen täällä oppiakseni arkipäiväisen englannin, eikä siihen tarvita kursseja. Puhun jo tarpeeksi sujuvasti ja tulen asumaan englanninkielisessä maassa muutaman vuoden joka tapauksessa. Valitsinkin siis saksan.
Some time ago I spoke with one of my (German) friends about my attempt to learn German and she said she's enrolled herself in a few different university courses in the internet. I asked her to tell me more and a couple of weeks ago I found myself clicking "Join" button over and over again. www.futurelearn.com is a website where you can log in for free and join in courses that are held mainly in English (I found a few in Spanish, too). They're provided by universities from all over the world, they last anything from 2 to 10 weeks and require 1 to 6 hours of work each week. And it's great. The whole system is an interactive learning forum, where you can study pretty much anything with other learners. I'm about to take courses on business, psychology, culture and politics, cyber security.... the list keeps going. 

Jokin aika sitten puhuin yhden (saksalaisen) kaverini kanssa aikomuksistani oppia saksaa ja hän kertoi osallistuneensa muutamalle eri yliopistokurssille internetissä. Pyysin häntä kertomaan lisää ja pari viikkoa sitten löysin itseni klikkailemasta "liity" nappia hullun lailla. www.futurelearn.com on nettisivu, johon voi kirjautua ilmaiseksi ja liittyä kursseille, jotka ovat pääasiassa englanniksi (löysin pari myös Espanjaksi). Kurssit on eri yliopistojen käsialaa, ne kestävät kahdesta kymmeneen viikkoa ja joka viikko on töitä 1-6 tunnin ajaksi. Ja se on huippua. Koko systeemi on interaktiivinen oppimisfoorumi, jossa voit opiskella melkein mitä vaan yhdessä muiden kiinnostuneiden kanssa.  Minä tulen opiskelemaan bisnestä, psykologiaa, kulttuuria ja politiikkaa, tietoturvallisuutta tekniikan maailmassa. Lista jatkuu.
I think studying is important. Completing these courses will keep my skills on the level they're, it will give something meaningful to do on my free time, I'll learn something new. I'm not saying I would need to do studying like this to gain benefit of my gap year. Living abroad, learning about the language, making new friends, getting to know a new culture. Travelling. Seeing the world upside down. Exploring something new everyday. It's as important and as useful as any knowledge gained from books would be. I could even argue it's more important to see the world than to gain academic knowledge. But on the other hand I value education, I love learning. 

Opiskelu on tärkeää. Näiden kurssien suorittaminen tulee pitämään mun taitoja sillä tasolla, millä ne on, se tuo jotain mielekästä tekemistä vapaa-ajalle, tulen oppimaan jotain uutta. En sano, että hyötyäkseni välivuodesta mun täytyisi opiskella. Ulkomailla asuminen, kielen oppiminen, uusien ystävyyssuhteiden luminen, uuden kulttuurin oppiminen. Matkustaminen. Maailman näkeminen vähän ylösalaisin. Jonkin uuden asian löytäminen päivittäin. Se on kaikki yhtä arvokasta ja hyödyllistä, kuin kirjoista saatava viisaus. Saattaisin jopa väittää, että on tärkeämpää nähdä maailmaa, kuin kerryttää akateemista tietoutta. Mutta toisaalta, arvostan koulutusta ja rakastan oppimista.
For me a gap year isn't a year without studying even though I thought so. It's a year of learning exactly what I want to learn. It's a year to learn languages, to study about politics and psychology, it's about improving myself. It's about learning who I am and where I stand in this wide and open world.

Minulle välivuosi ei ole vuosi ilman opiskelua vaikka niin kuvittelin. Se on vuosi, jona opin just sitä, mitä tahdon oppia. Se on vuosi kielten opiskelulle, politiikan ja psykologian opiskelulle, se on vuosi itsensä kehittämiselle. Se on itseni etsimistä ja paikkani löytämistä tässä laajassa ja kaikille avoimessa maailmassa.

How do/did you spend your gap year?
Kuinka sinä vietät/vietit välivuotesi?


P.s. I did give up with the rest of the Throwback Thursday posts for this month - I've had a cold again so didn't really have energy to dig in my old photo files. We'll get back to throwbacks at some point, not just now!

P.s. Luovutin tän kuun Throwback Thursday - postauksien kanssa. Olen taas ollut flunssassa, niin energiaa ei ole riittänyt vanhojen valokuvatiedostojen kaiveluun. Palataan siis takaisinheittoihin taas joku päivä!

You Might Also Like

6 kommenttia

 1. Mä aloitin pari vuotta sitten Kiinassa opiskelemaan yliopistokursseja Courseran kautta, mikä toimii siis varmaan aika samalla tavalla kuin toi Future Learn ja siellä saa osan kursseista luettua hyväksi vielä yliopistossakin. Mä en sit kuitenkaan käynyt kursseja koskaan loppuun. Ajattelin että mulla oli kauhean paljon motivaatiota oppia, mutta jotenkin en syttynyt yhtään nettikursseille. Tarjolla oli tosi vähän luettavia materiaaleja ja Kiinassa mitään ylimääräisiä ei ollut mahdollista edes tilata nettikaupoista. Luennotkin oli tuolla Courseran puolella jotenkin tosi lyhyitä ja kämäsiä joten päätin sitten lopulta että on paljon aiheellisempaa opiskella sitä kiinaa :D Tsemppiä saksan opiskeluun! Mä oon käyttänyt Duolingon ohella Memriseä tosi paljon kielten opiskeluun.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuolta Future Learnistakin saa ostettua ainakin todistuksia siitä, et on suorittanut kurssit ja veikkaan, että jossakin yliopistossa sais näitä hyväksiluettuakin. Itselle se ei oo niinkään tärkeää, lähinnä vaan haluan oppia uusia asioita joista voi joskus olla hyöytyä tai jotka voi tukea tulevaisuuden opintoja :) Ja joo, kiinan opiskelusta tuskin ainakaan mitään haittaa on! Kiitos vinkistä - pitääkin tutustua tuohon Memriseen kans! Duolingo on tosi kiva, mut siinä jää vähän esim. kielioppi retuperälle, vaikka sanasto kyllä karttuukin.

   Delete
 2. olisi mukava itsekin oppia jotain uutta, vaikkapa kieliä! englanti ja ruotsi tulee jo korvista ulos joten voisi aloittaa jonkin uuden kielen opiskelun :D
  Tosi hyviä kuvia oot ottanut :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kieliä ei kyllä voi koskaan osata liikaa ja niitä on aina kiva oppia lisää! Ja kiitoksia! :)

   Delete
 3. Elokuussa vielä mietin avoimen yliopiston kurssien suorittamista täältä Saksasta käsin. Se sitten jäi, kun sitä juuri minua kiinnostavinta kokonaisuutta ei voikaan suorittaa netissä.
  Saksan kielikurssini peruuntui, ja löysin itseni pari päivää sitten selailemassa taas avoimen yliopiston sivuja. Haluaisin tehdä jotakin järkevää vapaa-ajallani (jota on paljon) ja mikä voisi olla järkevämpää kuin itsensä sivistäminen ja uuden oppiminen?
  Täytyy kyllä ehdottomasti käydä tutustumassa tuohon linkkaamaasi sivustoon!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Höh, harmi kun kävi kiinnostavan kokonaisuuden kanssa noin! Mut jospa sä jotain fiksua tekemistä löydät - vapaa-aika kun on ihan hyvä käyttää fiksusti! Ja suosittelen tutustumaan, löytyi paljon ainakin minua itseäni kiinnostavia juttuja :)

   Delete