5 reasons to love Luxembourg

6/18/2016

1. Cheap public transportation. Bus to pretty much anywhere from everywhere costs 2€ and the ticket is valid for two hours. If I travel up to the city (approximately 16km) I can also go around in the centre without paying more. When I went to listen to Disturbed the ticket for the concert was also my ticket for all transportation within Luxembourg, free buses and trains!

1. Halpa julkinen liikenne. Bussi mistä vain minne vain maksaa 2€ ja lippu on voimassa kaksi tuntia. Voin siis matkustaa Luxin keskustaan (noin 16km täältä) ja kulkea edestakaisin sielläkin maksamatta extraa. Kun menin Disturbedin keikalle, toimi konserttilippu matkalippunani. Kaikki julkiset mistä päin Luxemburgia vaan olivat ilmaisia mulle sinä päivänä, mukaanlukien junat ja bussit!
2. The landscape. I didn't know Luxembourg is such a beautiful country (well I didn't know anything when I came here). It has lots of hills and lots of hollows. It's a small country, but there's not so much population either, so there's still plenty of forests. Some small rivers go here and there, many buildings are beautiful, and I've seen some absolutely lovely villages. I just love it.

2. Maisemat. En tiennyt, että Luxembourg on näin kaunis maa (vaikka täytyy edelleenkin sanoa, etten tiennyt mitään koko paikasta, kun saavuin tänne). Täällä on paljon mäkiä ja notkelmia, Luxin kaupunkikin on rakennettu usealle erilliselle kukkulalle. Tähän pieneen maahan sopii myös paljon metsää, sillä asukaslukukaan ei ole valtaisa. Joitain pieniä jokia risteilee siellä täällä, monet rakennuksista ovat sieviä, ja olen nähnyt muutamia aivan hurmaavia kyliä. Yksinkertaisesti kaunista.
3. People. Here in my village everyone says "moyen" when you meet them on the street, everyone smiles. Up in the city people don't greet everyone of course, but small talk really is an everyday thing. People talk a lot, smile a lot, and are polite. For a Finn from a small town the politeness especially in traffic is amazing - drivers give way for each other, wave hand for a thanks. Doesn't happen where I am from!

3. Ihmiset. Täällä pikkukylässä kaikki tervehtivät sanomalla "moyen", kun kävelet vastakkain kadulla, kaikki hymyilevät. Kaupungissa ihmiset eivät tietenkään tervehdi jokaista vastaantulijaa, mutta smalltalk on yhtä kaikki arkipäivää. Ihmiset puhuvat paljon, hymyilevät paljon ja ovat kohteliaita. Suomalaiselle pikkupaikkakuntalaiselle kohteliaisuus etenkin liikenteessä tuntuu hämmästyttävältä - kuskit antavat tietä toisilleen, nostavat käden kiitokseksi. Ei vain kotona!
4. Shifts from country to city. Likely to Southern Germany, the villages here are really next to each other. It's so different from what I'm used to. We're 16km from the city of Luxembourg, in between there's already lots of countryside. This village is 3km from the closest town. I have to walk under 5 minutes and I see the first cows and kilometers of fields. I have to drive under 5 minutes and I come to the first shopping centre. Somehow everything's so close, but still the countryside-feeling is there.

4. Sulavat liitokset maaseudun ja kaupunkien välillä. Niinkuin Etelä-Saksassakin, ovat kylät täällä aivan vieri vieressä - ihan erilaista, kuin mihin olen tottunut. Me ollaan 16km päässä Luxemburgin kaupungista, välissä on paljon maaseutua. Tämä kylä on 3km lähimmästä kaupungista. Alle 5min kävelyllä näen ensimmäiset lehmät ja kilometrikaupalla peltoa. Alle 5min ajomatkan päästä löytyy ensimmäinen ostoskeskus. Jotenkin kaikki on tosi lähellä, mutta silti maaseutumainen fiilis on läsnä.
5. Multilingualism and languages. Everyone who's born and lived here speaks at least German, French, and Luxembourgish. Many also fluent English. Some know some other languages. And I'm here like "Hi I'm Fiia and I thought I'm cool 'cause I'm bilingual". It just amazes me. And motivates me to learn more. I have a few years of work ahead with my German and once that's somewhat fluent I can decide the next language to learn! But yeah, you get away with English in Luxembourg, even though it helps if you know some German (many things in stores are in German, as well as the texts in the buses I've been taking), or some French (the texts and announcements in railway station and trains are in French).

5. Monikielisyys ja kielet. Kaikki täällä syntyneet ja kasvaneet puhuvat saksaa, ranskaa, ja luxemburgia. Monet myös sujuvaa englantia. Jotkut tietävät myös muita kieliä. Ja sitten olen minä: "Hei olen Fiia Suomesta ja luulin olevani kaksikielisenä erityinen". Kielipaljous ei lakkaa hämmästyttämästä minua. Ja se myös motivoi oppimaan. Muutama vuosi työstämistä saksan kanssa ja kunhan se on jotenkuten sujuvaa, voinkin siirtyä seuraavaan opiskeltavaan kieleen! Mutta eniveis, Luxemburgissa pärjää Englannilla, vaikka saksan (monet jutut kaupoissa on saksaksi, kuten myös tekstit ainakin niissä busseissa, joita minä olen käyttänyt) tai ranskan (tekstit ja kuulutukset rautatieasemalla, sekä junissa ovat ranskaksi) taito auttaa paljon eteenpäin.

You Might Also Like

14 kommenttia

 1. Kiva törmätä englannilla sekä suomella kirjoitettuun blogiin! :) Olen miettinyt samaa itsekin, mutta se on vaan jäänyt. Kiva ylläpitää suomea vähän enemmän, kun suurimman osan arkea hoitaa englanniksi :)

  Luxembourg on ollut "tahtoo haluaa" -listalla jo jonkin aikaa - aika moni tuttu on sinne tavalla tai toisella eksynyt, ja vaikuttaa kieltämättä aika mielenkiintoiselta maalta kaikessa kokonaisuudessaan. Tämä oli siis ehdottomasti mielenkiintoinen postaus lukea, lisää vastaavia! :)

  Jään ehdottomasti myöskin seuraamaan blogiasi, kirjoitat kivasti ja aihepiirit koskettavat. Hauskaa kesää! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itse kirjoittelin eka pitkän aikaa suomeksi, sit kokeilin pelkkää englantia, ja lopulta päädyin käyttämään molempia kieliä! Koulun takia kun molemmat kielet oli arkikieliä, tällä hetkellä tulee lähinnä englantia puhuttua.

   Luxemburgia suosittelen ehdottomasti! Halpa paikkahan tämä ei ole, mutta tosi kiva pieni maa, johon harvemmin varmaan tulee lähdettyä - itsekin kyllä olin Ranskat ja Saksat jo visitoinut, mutta tämä pikkuinen keski-euroopan maa oli ihan täysin tuntematon paikka. Mut vei kyllä sydämen mennessään! Tosi kiva kuulla, että tykkäsit ja jäit seurailemaan :)

   Delete
 2. Tosi kiva ja oikeasti mielenkiintoinen postaus. Tykkään myös blogisi ulkoasusta!

  Luxembourg kuulostaa niiiin ihanalle. Itselläkin on vähän haavena, että josko sitä joskus kävisi kyseisessä maassa, joten oli mukavaa löytää blogisi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla, että tykkäsit! Luxemburg on ollut aivan ihana tähän asti - toistan itseäni, mutta suosittelen ehdottomasti sullekin visiittiä tänne :)

   Delete
 3. Mä en ennen tätä postausta tiennyt paljoakaan luxemburgista, mutta nyt se vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta. Tosi nättiäkin siellä ja se on tosi ihanaa kun ihan tuntemattomat ihmiset on niin kohteliaita ja se on ihan arkipäivää niille. Semmoisessa paikassa olisi parasta asua!

  http://rauniamanda.blogspot.fi/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itse en tiennyt juuri mitään kun tulin tänne, mutta kummasti sitä on oppinut! Ja tosiaankin tehnyt lähtemättömän vaikutuksen tää paikka, harmittaa jo nyt, etten voi jäädä pidemmäksi aikaa kun tykkään niin paljon olla täällä, mut ehkä tulen takaisin vielä jonain päivänä :)

   Delete
 4. Luxemburg on mulle ollut maa, josta en oo tienny paljon mitään, vaan missä se sijaitsee ja että se on pieni haha. Ja muutenhan tiedän maista mielestäni aika paljon... Tällaset postaukset on kyllä tosi mielenkiintoisia ja ainahan voi oppia lisää :--D

  http://olderthanyesterday.blogspot.fi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, itse tiesin suunilleen saman verran lähtiessä :D Mut aina oppii uutta! :)

   Delete
 5. Oon käynytkin sun blogia lukemassa aina silloin tällöin ja ihmettelen kyllä, että sulla ei ole tuon enempää lukijoita, sillä tää sun blogi on ihan huippu! Sä kirjoitat tosi mielenkiintoisesti ja erityisen kivan tästä sun blogista tekee se, että kirjoitat sekä enkuksi, että suomeksi. Ja nää sun blogin kuvat on tosi upeita!

  Written by Neea

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, kiitos tosi paljon ihanasta kommentista, piristi päivää! Kiva kuulla, että tykkäät :-)

   Delete
 6. Mäkään en oikeen mitään ole tiennyt Luxemburgista, mutta tästä postauksesta sai vähän lisää tietoa! Tykkään tästä ulkoasusta ja myös tästä postauksesta :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Luxemburg on kyllä vähän semmonen maa, et oikeen kukaan ei tunnu tietävän hirveästi! Kiva kuulla, et ulkoasu ja postaus miellyttää silmää :)

   Delete
 7. Kiva ja mielenkiintoinen postaus, olit kerännyt vähän jotain erikoisempiakin pointteja! Tykkäsin kanssa siitä, että tekstit on sekä englanniksi että suomeksi, oma kielitaito kehittyy. Tää ulkoasu on myös hieno, jäänkin seurailemaan tänne vähän sivummalle blogisi kehitystä. :--)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heei, kiva kuulla että tykkäsit! Nää viis asiaa on ne, mitkä tuli ekana mulle mieleen, kun mietin, et miksikäs mä oonkaan niin rakastunut tähän maahan :D Lisääkin syitä kyllä varmasti löytyis jos hetken miettisin :P

   Delete