6 things the first 6 months in Scotland taught me

3/04/2018

Me and Scotland celebrated our first 6 months together yesterday - I can't believe I've lived here for half a year already and we're already half way through the second semester. It's crazy how fast time goes by. To do something a bit special because of this little milestone I came up with six things these six months here have taught me, so let's get started!

Minä ja Skotlanti juhlittiin meidän ekaa puolta vuotta yhdessä eilen - en voi uskoa, että olen asunut täällä jo kuusi kuukautta ja ollaan jo puolivälissä tokaa lukukautta. On hullua, kuinka nopeasti aika kuluukaan. Ajattelin juhlistaa tätä pientä virstanpylvästä postaamalla jotain vähän spesiaalimpaa, joten päätin listata kuusi asiaa, jotka nämä kuusi kuukautta Edinburghissa ovat minulle opettaneet, joten eiköhän aloiteta!
1. It's totally fine to say "pardon" and "sorry" fifteen times a day when you have no idea what the other one said. I've just accepted the fact that I still lose my ability to understand half of what people say when I go to Glasgow - Glaswegians with they so called English are just from some other world. On the other hand the accent of people from Edinburgh is totally fine and I don't struggle to understand any of my Scottish friends.   

On ihan ok sanoa "anteeksi, mitä?" viisitoista kertaa päivässä, kun sulla ei ole mitään hajua siitä, mitä keskustelun toinen osapuoli sanoi. Olen jo hyväksynyt sen faktan, että kadotan kykyni ymmärtää puolet siitä, mitä ihmiset minulle sanovat, kun menen Glasgowhun. Glasgowlaiset heidän niin kutsutun englantinsa kanssa ovat ihan jostain toisesta maailmasta. Sen sijaan Edinburghin asukkaat ovat aksentteineen ihan ok, eikä minulla ole mitään ongelmia ymmärtää skotlantilaisia ystäviäni.

2. Snow is the end of the world. Red weather warning being the current state of my hometown I've found it very entertaining to watch people not knowing how to drive, shops and universities shutting down for the rest of the week (including ours), buses stopping running, and people going crazy building igloos and going sledging using whatever so-called-sledges they can find. 

Lumi on yhtä kuin maailmanloppu. Punaisen säävaroituksen ollessa kotikaupunkini tämänhetkinen status olen seurannut huvittuneena, kun ihmiset eivät osaa ajaa lumella, kaupat ja yliopistot sulkevat ovensa loppuviikoksi (mukaanlukien meidän yliopisto), bussit lakkaavat kulkemasta ja ihmiset sekoavat rakentaen igluja ja rientäen pulkkamäkeen niin kutsuttujen pulkkiensa (=muovipussit, kajaakit ja pahvilaatikot) kanssa.

3. Trains are expensive as hell and the public transportation isn't just that great. I don't want to complain - trains in Finland are expensive as well and back in Australia there was literally no public transportation at all to where I lived, but I'm still not a huge fan of the system here. Buses are slow and getting from our uni to anywhere else than the town centre takes ages. However, Edinburgh airport is great with good connections to pretty much anywhere in Europe even though it's smallish, and the expensive trains run frequently which is definitely a plus.

Junat ovat himskatin kalliita ja julkinen liikenne ei ole niin kovin kummoista. En tahdo valittaa - junat Suomessakin ovat kalliita ja Australiassa kotikylääni ei kulkenut niin yhtään minkäänlaista julkista liikennettä, mutta en ole tämänkään systeemin suurin fani. Bussit ovat hitaita ja yliopistolta mihin tahansa muualle kuin keskustaan kulkeminen kestää ikuisuuden. Toisaalta taas Edinburghin lentokenttä on huippu monine yhteyksineen melkein mihin tahansa Euroopassa, vaikka se onkin pienehkön puoleinen ja ne kalliit junat kyllä kulkevat usein, mikä on tietysti plussaa.

4. Studying in uni means you will have loads of free time but still struggle to get everything you need to do done. I have 12 hours of lectures and tutorials per week, so I'm technically free for most of the week. However, after all the socials I attend, sports I do, and friends I see I often realize it's already evening and I should do this and that before sleeping. Might be I just spend way too much time procrastinating but the constant feeling of not getting enough done and still doing stuff all the time is annoying.

Yliopistossa opiskelu tarkoittaa, että vapaa-aikaa on enemmän kuin riittävästi, mutta silti tuntuu, etten saa kaikkia pakollisia juttuja tehtyä. Mulla on 12 tuntia luentoja ja tutoriaaleja per viikko, joten olen käytännössä vapaa suurimman osan viikosta. Kaikkien sosiaalisten juttujen, urheilun ja kavereiden näkemisen jälkeen huomaan kuitenkin varsin usein, että kello lähestyy nukkumaanmenoaikaa ja vielä pitäisi ehtiä tekemään sitä, tätä ja tuota. Voi olla, että käytän aikani asioiden tuonnemmaksi lykkäämiseen, mutta joka tapauksessa fiilis on jatkuvasti se, että en saa mitään aikaiseksi, vaikka olenkin koko ajan menossa, on ärsyttävä.

5. Alcohol is an essential part of uni. Not saying everyone should and would drink but from my experience most of the people do. Flat parties, parties in halls, clubbing, pub quizzes, going down to student union for pints, are all fundamental parts of the first year. I'm definitely not the biggest party animal, but I admit knowing a decent amount of Edinburgh pubs and I've definitely learnt how to navigate around the city based on instructions like "it's right next to Revolution" or "it's on the same street as Shangers".

Alkoholi on välttämätön osa yliopistoa. En sano, että kaikki joisivat tai kaikkien tulisi juoda, mutta omasta kokemuksestani ihmiset tekevät niin. Kotibileet, pirskeet asuntoloissa, klubit, pubitietovisat, student unionilla yksillä käyminen, ovat kaikki olennaisia osia ekaa vuotta. En tosiaankaan ole suurin bilehile, mutta myönnän tietäväni melkoisen määrän Edinburghin pubeja ja olen oppinut kulkemaan ympäri kaupunkia "se on ihan Revolutionin vieressä" tai "se on samalla kadulla Shangersin kanssa" tapaisten ohjeiden avulla. 

6. Many of the stereotypes are actually true. When choosing a soft drink Irn-Bru is the way to go, there's always someone playing a bagpipe on Royal Mile, haggis is actually edible, Ceilidh is fun, and Scots wear their kilts whenever there's a special occasion.

Monet stereotypiat on oikeasti totta. Kun valitset limsaa, on Irn-Bru se juttu, joku soittaa aina säkkipilliä Royal Milella, haggis on oikeastaan ihan syötävää, Ceilidh on hauskaa ja skotit käyttävät kilttejään oikeastaan missä tahansa spesiaalimmassa tilanteessa.

What have you learnt within the past half a year?
Mitä sinä olet oppinut viimeisen puolen vuoden aikana?

You Might Also Like

10 kommenttia

 1. Tosi hauska postaus! Haha, luulin että toi Irn-Bru on vain joku Simpsons-juttu, mutta näemmä se onkin totta :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha joo, Irn-Bru on ihan totisinta totta :D Kiva kuulla, että tykkäsit postauksesta!

   Delete
 2. Ihana idea tässä postauksessa! :) Oot oppinut vaikka mitä siellä asuessa ja varmasti huippu puoli vuotta ollut <3 Mä oon oppinut myös paljon viimeisen puolen vuoden aikana :) Koulun ja elämän kautta yleensäkkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Niina! Koulussa tietenkin oppii aina, mutta vähintään yhtä tärkeää on kyllä myös tuo ihan elämisen kautta oppiminenkin :)

   Delete
 3. Tää oli hirmu kivaa luettavaa! Miulla oli aupair-kaverina skotti, enkä oo oikeasti eläissäni tuntenut itseäni niin kielitaidottomaksi kuin hänen seurassaan ja olin sentään kyseisellä hetkellä Ranskassa osaamatta ranskaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha voi ei, voin vaan kuvitella! Kyllä itselläkin välillä tulee sellainen olo, että en osaa ollenkaan tätä kieltä, kun jonkun oikein vahvan aksentin omaavan kanssa juttelee :D

   Delete
 4. Omg toi viimeinen kohta :D Mullekin on Irn Bru tullut tutuksi Madridissa olevan Dealz (Poundlandin omistama kauppa) supermarketin kautta, hahah. Oispa kiva joskus käydä Skotlannissa! Se vaikuttaa niin upealta paikalta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Enpä tiennyt, että siellä on Pundlandin omistama ketju kans! Aina sitä oppii uutta haha! Tuu käymään täällä kylässä - ens syksystä alkaen mulla pitäis olla sohvapaikka tarjolla, kun en enää asuntolassa oo :)

   Delete
 5. Mielenkiintonen ja hauska postaus :) Vähän huvittaa tuo juttu lumen kanssa, koska täällä Suomessa on totuttu siihen, että lunta on :D Skotlanti kuulostaa tosi mielenkiintoiselta paikalta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Ja joo, siis on huvittanut kyllä lumi - etenkin nyt, kun taas Suomessa pääsin käymään ja ihmettelemään näitä hurjia kinoksia :D

   Delete