Food in Southeast Asia - all you need to know

7/26/2017

Food is always a big part when travelling - it's an experience on it's own and it's a huge and essential part of your budget. I already calculated how much I spent in our 5 weeks long trip in Southeast Asia and if you're interested in you can check that post over here. Anyway. Food.

Ruoka on aina iso osa matkustamista. Se on elämys sinällään ja suuri ja pakollinen menoerä. Minä laskeskelin jo viiden viikon Kaakkois-Aasian reissun budjettini ja jos se kiinnostaa, voit kurkata sen täältä. Jokatapauksessa, ruoka.

Food is completely different in Southeast Asia compared to what I'm used to eating. It's tasty but it's often greasy. It varies between different countries and this post generalizes a bit but here are a few tips for your Asian "food trip" anyway!

Ruoka Kaakkois-Aasiassa on ihan erilaista kuin mitä olen tottunut syömään. Se on maukasta, mutta usein tosi rasvaista. Eroja eri maiden välillä on paljon ja tämä postaus yleistääkin hieman, mutta tässä silti muutama vinkki Aasian "ruokamatkallesi"!

5 + 1 tips / 5 + 1 vinkkiä

1. Eat where the locals eat. It's the main advice anywhere - you probably get the best food by choosing the places the locals go. They know the best places in the town and you get to immerse to the culture a bit. It's also usually way cheaper than eating in the touristy western-like restaurants.

Syö siellä, missä paikallisetkin. Tämä on ensimmäinen neuvoni ihan mihin tahansa paikkaan - todennäköisesti saat parhaan ruoan menemällä sinne, mihin paikallisetkin. He tietävät kaupungin parhaat paikat ja kulttuuriinkin pääsee sisälle edes hieman. Paikallisten suosimat ravintolat ovat yleensä myös halvempia, kuin turistilliset, länsimaiset ravintolat.

2. Don't be afraid to eat the street food. It might be smart to avoid the pots that have stood in the heat for hours and are surrounded by dozens of flies (common sense, common sense...) but if the food is freshly made for you it should be fine. We didn't bother to check the kitchens or to ask our drinks without ice and nothing happened. We just went with the ideology that "if the locals think it's edible we won't die either" and it worked for us.

Älä pelkää syödä katuruokaa. Voi olla ihan viisasta välttää ruokaa, joka on seisonut pannuissa siinä kuumuudessa tuntikaupalla ja ympärillä pörrää parvi kärpäsiä (maalaisjärki tässäkin asiassa mukana), mutta just sulle valmistetun ruoan pitäisi olla ihan fine. Me ei vaivauduttu tsekkailemaan keittiöitä sen kumemmin tai pyytämään juomiamme ilman jäitä, eikä mitään käynyt. Päätettiin mennä sillä asenteella, että jos paikalliset pitävät sitä syötävänä, ei mekään siihen kuolla. Toimi meille.

3. Ask. As a vegetarian I always want to make sure I'm not eating meat and sometimes it can be tricky to find something suitable. However the owners of the street kitchens are willing to make you something suitable whenever they can even if their menu doesn't include it. Just open your mouth and ask for something "with no meat" (Optionally you can try to tell you're vegetarian but most of the time that doesn't get you anywhere. Keep your English as simple as possible.) and you'll probably get it.

Kysy. Vegetaristina haluan aina varmistaa, etten tule syöneeksi lihaa ja joskus sopivan ruoan löytäminen voi olla vähän kinkkistä. Yleensä kuitenkin katukeittiöiden omistajat ovat halukkaita kokkaamaan sulle jotain sopivaa jos vain pystyvät, vaikkei sitä menussa lukisikaan. Avaa siis suusi ja kysy rohkeasti jotain "with no meat" ja saat mitä tahdot. Vaihtoehtoisesti voit yrittää selittää olevasi vegetaristi, mutta yleensä se ei auta mitään - parempi vain pitää englantisi niin yksinkertaisena kuin mahdollista. 

4. Be prepared to eat lots of rice and noodles. They're the two cheapest and most common options available but luckily they're tasty. Fried rice with vegetables and fried noodles with vegetables became quite familiar within fiveish weeks but I have to admit I haven't touched either one of them ever since I came back to Finland - no matter how tasty something is you get enough at some point.

Varaudu syömään läjäpäin riisiä ja nuudeleita. Nuo kaksi ovat halvimmat ja tavallisimmat tarjolla olevat vaihtoehdot, mutta onneksi ne ovat maukkaita. Paistettu riisi kasviksilla ja paistetut nuudelit kasviksilla tulivat melko tutuiksi viiden viikon aikana, mutta täytyy myöntää, etten ole koskenut kumpaankaan Suomeen paluun jälkeen. Ihan sama miten maistuvaa jokin on, kyllästyy siihen jossain vaiheessa.

5. Go where the markets are. That's the best place to do your grocery shopping. There are no big grocery stores in most of the places in Asia and the smaller shops usually lack fresh fruit and veggies. If you want to eat some fresh stuff like I do you need to go to the markets. If there's a Little India or Indian quarter in the town that might be the place to go.

Mene markkinoille. Ne ovat parhaita paikkoja ruokaostoksille. Kunnon ruokakauppojen löytäminen on Aasiassa yleensä mahdoton tehtävä ja pienemmissä kioskeissa harvemmin myydään tuoreita hedelmiä tai kasviksia. Jos tahdot syödä tuoreita juttuja niinkuin minä, on parasta suunnata markkinoille. Jos kaupungista löytyy Pikku Intia tai Intialainen kortteli, voi se olla the paikka tehdä ostoksesi.

6. Stay in hostels with breakfast included. It's simply the easiest way to get your brekkie and unlike the "toast + jam, sometimes cereal" breakfast you get in Australia or New Zealand you are likely to get something freshly made for you. It's usually nothing fancy but most of the time it's way better than you're used to getting in hostels anywhere.  

Yövy hostelleissa, jotka tarjoavat ilmaisen aamiaisen. Se on yksinkertaisin tapa saada aamupalasi ja toisin kuin Australiassa ja Uusi-Seelannissa saat luultavasti jotain just sulle valmistettua sen tavallisen "paahtoleipää ja hilloa, ehkä muroja" vaihtoehdon sijaan. Yleensä kyse ei ole mistään kovin fiinistä, mutta silti paremmasta aamiaisesta kuin hostelleissa yleisesti ottaen tarjotaan.

My experiences / Omat kokemukseni

I personally liked Vietnamese food the most. Vietnam is the perfect place to enjoy fresh, vegetarian food. It's the place to drink more smoothies than you've ever drank before (with no added sugar and the fruits being a real deal, nothing canned or artificial). It's just simply delicious and there's a great variation of all sorts of things. 

Henkilökohtaisesti tykkäsin Vietnamilaisesta ruoasta eniten. Vietnam on täydellinen paikka nautiskella tuoretta kasvisruokaa. Sieltä löytyy elämäsi parhaat smoothiet, ilman lisättyä sokeria ja valmistettuna ihan oikeista, tuoreista hedelmistä - ei puhettakaan purkitetuista jutuista tai keinotekoisista mauista. Yksinkertaisesti herkullista ruokaa, jota on tarjolla jos jonkinlaista sorttia.
Malaysia then is not the best place to be during Ramadan - it's hard to find anything fresh and the most of the dishes are greasy and heavy. You can get to enjoy Ramadan markets and breaking the fast in the evening which is an experience as such. Otherwise it was just a bit annoying trying to find something tasty and cheap during the day (most of the restaurants do serve food but it's mainly the expensive western-like stuff).

Malesia sen sijaan ei ole paras paikka ruokien suhteen Ramadanin aikaan. On hankalaa löytää mitään tuoretta ja suurin osa ruoista on raskaita ja rasvaisia. Ramadan markkinat ja paaston lopettaminen illalla ovat hienoja kokemuksia sinällään, mutta muuten on hieman ärsyttävää yrittää löytää jotain halpaa ja maistuvaa päiväsaikaan. (Suurin osa ravintoloista on kyllä auki koko päivän, mutta se yleensä on sitten sitä kallista länsimaista ruokaa.)

Big cities such as Singapore and Bangkok serve you with numerous restaurants varying from high-end fine dining places to the cheapest street food you can wish for. Tripadvisor might be your best friend when after something specific but otherwise just wandering around should get you anything you're craving for.

Isot kaupungit kuten Singapore ja Bangkok taas tarjoavat valtavan määrän vaihtoehtoja alkaen hienommista, kalliista illallisravintoloista aina halvimpaan katuruokaan. Tripadvisor voi olla paras ystäväsi, jos etsit jotain tiettyä, mutta muuten ympäriinsä harhailu tuottaa monesti tulosta ja löydät melkein mitä vain mielesi sattuu tekemään.
Cambodia then was the cheapest place we visited what comes to food. Again, street food is a perfect choice but especially the tourist destinations offer you other options to the local cuisine.

Kambodza taas oli ruoan suhteen halvin paikka, jossa vierailtiin. Jälleen katuruoka on se paras vaihtoehto, mutta etenkin turistikohteet tarjoavat muitakin vaihtoehtoja paikallisen ruokakulttuurin rinnalle.
And as the last and most important tip if you already didn't catch it between the lines: eat out. It's cheaper than cooking yourself and you should make the most out of it while you can. I can't afford going to restaurants in Finland but in Asia I was able to do it twice a day - and what is a better way to treat yourself than a good meal?

Ja viimeisenä ja tärkeimpänä vinkkinä, jos et jo sitä rivien välistä saanut selville: syö ulkona. Se on halvempaa, kuin itse kokkaaminen ja pitäähän siitä nyt ottaa kaikki irti, kun tällaiseen on mahdollisuus. Minulla ei ole rahaa käydä ravintoloissa Suomessa, mutta Aasiassa sen pystyi tekemään helposti kahdesti päivässä. Ja mikä olisikaan parempi tapa hemmotella itseäsi, kuin kunnon ateria?

You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Tämäkin on tosi hyödyllinen postaus! Nuudeleita olisi kiva päästä maistamaan Aasiassa, kun ne kerta Suomessakin ovat mielestäni niin hyviä :D

  http://mahdollisestiehka.blogspot.fi/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla! Nuudelit on kyllä hyviä noin yleensäkin, mutta erityisen herkulliselta ne maistuu Aasialaisissa katukeittiöissä :D

   Delete
 2. Jälleen todella mielenkiintoinen postaus! :) Mä olen kyllä rehellisesti sanottuna aina vähän pelännyt noita katuravintoloita :/ Ei mua sillee haittaa Suomessa saada mitään vatsatautia, mutta reissussa olis ikävä sairastua. Tähänkin tuli kuitenkin muutos kun Egyptissä syötiin kaikissa katuravintoloissa eikä kukaan saanut vatsatautia :D Joten nyt uskallan rohkeammin syödä melkein missä vaan. Mäkin monesti kysyn onko joku kasvisruoka jos en ole varma, koskaan en ole lihaa joutunut syömään joten hyvin on mennyt :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mukava kuulla! Mulla itsellä ei ole koskaan ollut hirveitä ennakkoluuloja katuruokaa kohtaan, mutta etenkin tän reissun jälkeen ne vähäisetkin karisi. Kiva, että sullakin on asenne muuttunut, sillä oon sitä mieltä, että just niistä "epäilyttävistä" paikallisista mestoista sen parhaan ruoan löytää! Ja sama mulla - lihaa en ole kertaakaan syönyt, kun aina varmistan asian :)

   Delete