Applying to Uni; Finding your university

10/21/2015

As my laptop (and so all my pics) is not with me right now (it's not working at all and my dad's friend is trying to fix it...), I decided to write you something, that doesn't require an access to any pictures. So - let's talk about applying to universities and more precisely about finding a place to study! I talk from my own experience as an EU-citizen applying within EU-area. 

Koska tietokoneeni ei ole hetkeen toiminut, ja on parhaillaan huolettavana, ei minulla ole pienintäkään mahdollisuutta päästä kuviini käsiksi. Päätinkin siis kirjoitella tällä kertaa aiheesta, johon kuvia ei tarvita; yliopistoihin hakeminen! Puhun omasta kokemuksestani sopivan yliopiston etsimisen suhteen EU-kansalaisena, joka hakee opiskelemaan EU:n sisällä. 
1. Decide a country. 
So you want to study abroad - next step is to decide in which country. For an EU-citizen studying in EU is relatively simple, but it's also possible to go further away. If you don't have a certain country in your mind www.studyineurope.eu is a great place to start your research! 

Things, that you want to find out of your possible future home country include:
  • average amount of tuition fees
  • level of education; is your education going to be appreciated in other places?
  • languages in which you can study (and the official languages of the country)
  • possibilities to travel back home

1. Päätä maasi.
Päätettysi haluavasi opiskella ulkomailla, on seuraavaksi päätettävä maa. Eu-kansalaisella opiskeleminen EU:ssa on suhteellisen yksinkertaista, mutta myös kauemmaksi lähteminen voi olla varteenotettava vaihtoehto. Jos mielessäsi ei ole tietttyä maata, johon tahtoisit ehdottomasti lähteä, on www.studyineurope.eu hyvä paikka aloittaa!

Asiat, joita varmasti haluat ottaa selville mahdollisesta tulevaisuuden kotimaastasi ovat:
  • keskimääräinen lukukausimaksujen määrä
  • koulutuksen taso; arvostetaanko maassa saatavaa koulutusta muuallakin?
  • kielet, joilla opiskelu on mahdollista (ja maan viralliset kielet)
  • mahdollisuus matkustaa kotiin
2. Decide what do you want to study.
Next you should start thinking, what are your interests. You don't necessarily have to know what do you want to study at this point, but the more precisely you know, the easier everything is. Think of at least the subject area that interests you; medicine, literature, languages, business... ? 

2. Päätä, mitä tahdot opiskella.
Seuraavaksi pitäisi alkaa miettiä, mikä sinua kiinnosta. Tässä vaiheessa ei ole välttämätöntä tietää, mitä haluat opiskella, mutta mitä tarkemmin tulevan alasi tiedät, sitä helpompaa kaikki on. Mieti valmiiksi ainakin ala, jota haluat opiskella; lääketiede, kirjallisuus, kielet vai bisnes? 
3. Decide the universities. 
Once you know the subject area you want to study, it's easy just to skip those universities that don't offer your choice. If you still have many universities and options left, these are the things you might want to check:
  • the reputation of university; in some places it really matters where did you get your education in
  • possibilities to go exchange, if that interests you
  • the orientation of uni - it could make sense to pick an uni that has a bigger variety of courses on your subject rather than one with less
  • the location - do you want to study in a big city, or in a smaller place?
3. Valitse yliopistosi.
Kun opiskeltava ala on tiedossa, on helppo skippailla ohi yliopistot, jotka eivät sitä tarjoa. Jos ja kun tämän karsinnan jälkeen vaihtoehtoja on useita, on syytä tsekata ainakin seuraavat asiat:
  • yliopiston maine - joissakin maissa sillä oikeasti on väliä, missä olet opiskellut
  • mahdollisuudet lähteä yliopistovaihtoon, jos sellainen sinua kiinnostaa
  • yliopiston suuntautuminen - on järkevämpää valita paikka, joka tarjoaa useampia ohjelmia alalle, josta olet kiinnostunut
  • sijainti; haluatko opiskella pääkaupungin vilinässä, vai rauhallisemmassa kohteessa?
When I was searching for my future university, I felt quite exhausted of the amount of places. There are thousands of universities in the world! And quite often the websites of universities' are quite unclear and contain a lot of information. So I listed a few websites I found useful!

Etsiessäni yliopistoani, tuntui kaikkien vaihtoehtojen määrä uuvuttavalta. Maailmassa on tuhansia yliopistoja ja kaiken lisäksi niiden nettisivut ovat monesti epäselviä ja sisältävät läjittäin kaikenlaista tietoa... Joten listasin teille muutaman nettisivun, joista minulle on ollut hyötyä!
From those websites above you can find information of pretty much every country. For more precise info you should check the country's own websites (which I think pretty much all have). Here are the examples that I've been using: 

Yllä olevista linkeistä löytyy infoa lähes kaikista maista. Tarkempaa tutkimusta varten kannattaa tsekata maan omat nettisivut. Alla muutama, joita minä olen käyttänyt - uskon kummiskin, että lähes jokaiselta maalta tällaiset löytyy!
Are you planning to go, or already studying, abroad?
Oletko sä suunnitellut ulkomailla opiskelua?

You Might Also Like

6 kommenttia

  1. Ihana postaus, kiitos! Mä oon joskus vieraillutkin tolla studyineurope -sivustolla, mutta olin jo unohtanut sen :) Toi koira kuvastaa mun tunteita kyllä niin hyvin. Maasta ei ole tietoakaan, kuten ei myöskään siitä, mitä haluaisin opiskella:'D Tai no on, haluaisin kieliä ja/tai mediaopintoja, mutta haluaisin vähän konkreettisemmin tietää, mitä töitä voisin tehdä sitten sen opiskelun päätyttyä. Ja sitten maa on niin vaikea päättää, kun monissa maissa näkee aika paljon huonoja puolia. Suomeen ei kuitenkaan haluta jäädä, joten jotain täytyy keksiä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa, että tästä oli ainaskin jollekin iloa! Mietin hetkisen, et julkaisenko tätä ollenkaan, kun aihe on vähän "tylsä", mut sit totesin, et itelle nää jutut on ollut ajankohtasia tässä viimeaikoina ja tietoa tiiviissä paketissa on hankala mistään oikeen löytää :/

      Mulla on tässä vähitellen alkanut selkiytymään mitä haluan opiskella; jotain bisnekseen liittyvää. Mut se maa on vielä vähän hakusessa, mut ainakin Ruotsiin, Tanskaan ja Skotlantiin tulee hakemukset lähtemään :) Toivon mukaan myös Saksaan ja sit katellaan et mitä sitten jos johonkin satun pääsemään sisään... :D

      Delete
    2. No sepä se! Tuntuu ettei kukaan tiedä aiheesta yhtään mitään... ja pakko sanoa, ettei lukion opoista oikein ollut hyötyä tässä asiassa :( joutuu siis itse näkemään ihan helkutisti vaivaa, että löytää edes niitä kouluehdokkaita, kun muille tarjotaan valmiita vaihtoehtoja :D

      No mut anyway. Tosi hyvältä kuulostaa, tiedät ainakin mitä haluat tehdä! Toivottavasti nappaa jokin niistä sitten :) Itsekään en ole poissulkenut Ruotsia, vaikka haluaisinkin ehkä jonnekin muualle mielummin:D

      Delete
    3. Mulle on sattunut onneks niin mahtava opo, että on selvittänyt juttuja kaverina, kun on vaan ollut jokin lähtökohta itellä valmiina! Mut joo, kyllä tässä silti itelle ihan hemmetisti hommaa riittää :D Ja juu, Ruotsi on mulla vähän niinku vika vaihtoehto... kyllä se Skotlanti kaikista parhaalta tällä hetkellä kuulostaa :) Ja niin, jos ei nappaa niin sit varmasti lähden au pairiksi johonkin, en aio ressata nyt opiskelupaikan saamisesta!

      Delete
  2. Itellä on ollu yläasteelta asti melko selvänä tiedossa että lääkikseen haluan, vaikka se on lukion aikana kerinny vähä järkkyäkki. Haluaisin UEF:iin lääkikseen mutta en välttämättä haluais muuttaa Kuopioon. Siinä onki probleema ku yliopisto kiinnostaa muttei kaupunki. Ja sen tiiän että haluan sitten vähintäänkin vaihtoon Tukholmaan karoliiniseen instituuttiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No juu, mullehi oli kyllä hyvin selvää monen vuoden ajan, että musta tulee eläinlääkäri. Viime vuonna aloin kummiskin sit epäröimään, vaikka kahtelin kyllä jo esim. skotlannista, et missä vois opiskella eläinlääketiedettä. Ja keväällä se sit jotenki vaan iski, et bisnes se on mitä haluan lähtä lukemaan :) Mut hei hyvä, et on kummiskin suunta jo tiedossa suunnilleen!

      Delete